A kapcsolatépítés, hálózatépítés vagy idegen szóval networking előnyei nyilvánvalóak a mindennapi életben.

Előnyben van az, aki ismer egy jó szakembert, aki gyorsan ki tud jönni elhárítani a dugulást. Előnyben van az, aki ismer egy zseniális orvost, aki meggyógyítja, akinek sikerül egy jó angoltanárt találnia azért, hogy akár hónapok múlva nyelvvizsgát is tehessen. De ugyanilyen ritka kincsnek számít egy kedves néni az utcában, aki vigyáz a gyermekedre, ha sürgős ügyben el kell rohannod. De hogyan lehet mindezt a tapasztalatot átültetni az üzleti életre?

Miért érdemes az üzletben is kiemelten kezelni a networking fontosságát?

Az új kapcsolatok kiépítése az üzleti életben is számos előnyhöz juttathat. A kapcsolati háló kiterjesztése segítségével új érdeklődőket, később ügyfeleket is szerezhetsz. Ezen felül eljut a híred mindenhová, hiszen még napjainkban is az egyik legjobb marketingeszköznek számít az ajánlás, azaz az információ szájról szájra történő terjedése.

Mi több, nemcsak új ügyfeleket vagy vásárlókat, hanem üzleti partnereket, kiváló alkalmazottakat, kivitelezőket, alvállalkozókat is szerezhetsz a networking segítségével. Érdemes tehát rendszeresen látogatnod a networking célú rendezvényeket és aktívan építeni kapcsolataidat.

Milyen kapcsolatépítési tanácsokat érdemes megfogadni?

Sajnos, a networking jelentősége sokszor háttérbe szorul a rohanó üzleti életben. Pedig a kapcsolatépítés sokszor óriásit lendíthet előre akár egy mélyponton lévő üzleten is. Nem véletlenül említik a profi, kapcsolatépítési tanácsokat adó szakemberek gyakran, hogy az ügyes kapcsolatépítési képesség javítja az üzleti intelligenciát.

Az üzleti intelligencia pedig egy olyan kulcsképesség, amelyik kiemelkedő mértékben meghatározza az üzleti sikereidet, elősegítheti vezérigazgatói ambícióid megvalósulását.

Hogyan network-ölhetünk online?

Kevesen vannak tudatában annak, hogy nemcsak a szakmai konferenciákon lehet hálózatot építeni. Használhatod erre a célra bátran a közösségi médiát, hozz létre üzleti oldalt, blogolj! Sőt, létezik ma már kimondottan üzleti célú közösségi oldal is.

A networking tehát semmiképpen sem elhanyagolandó fontosságú összetevője az üzleti sikereknek, hírnévnek. Érdemes ezért komolyan foglalkoznod vele, időt szánni rá és igény szerint akár professzionális üzleti kapcsolatépítési tanácsokat is kérni. Továbbá célszerű személyesen is vendégként megjelenni networking reggeliken, ahol sok tapasztalatot meríthetsz más üzletemberek kapcsolatépítési stratégiájából.

Add Your Comment